Bereken uw besparing met zonnepanelen
Offerte aanvraag CV ketels
Logo Instalweb

Antwoord op veel gestelde vragen

 

Een zonnestroompaneel

Een zonnestroompaneel heeft verschillende benamingen. Een zonnestroompaneel wordt ook wel een zonnepaneel, zonnecel, pv-paneel of pv-systeem genoemd. Met een zonnestroompaneel kan stroom uit zonlicht worden opgewekt. Het bestaat uit een glasplaat en een kunststof plaat met hier tussenin een aantal in serie geschakelde zonnecellen. Een zonnecel is een dun plakje dat zonlicht omzet in gelijkstroom. Over het algemeen worden zonnecellen gemaakt van ‘polykristallijn silicium’. Zonnepanelen die van dit materiaal gemaakt zijn hebben een blauwe kleur.

Zonnepanelen moeten overigens niet verward worden met zonnecollectoren. Zonnepanelen maken namelijk stroom en zonnecollectoren maken warmte.

Verschil tussen Watt en Wattpiek

Watt is een eenheid van vermogen. Het aantal Wattpiek is een getal dat door fabrikanten onderling is afgesproken.

Fabrikanten kennen namelijk aan elk paneel een getal toe. Dit getal geeft aan welk vermogen het paneel onder ideale omstandigheden levert. Bij een zonnepaneel hangt namelijk het geleverde vermogen af van de hoeveelheid zon die er op valt. Een paneel van 100 Wattpiek levert dus onder ideale omstandigheden 100 Watt. Als de panelen op het dak naar het zuiden zijn gericht onder een hoek van 35 graden met de horizon, kan men rekenen op 90% van het Wattpiek getal.

Elektriciteit als de zon niet schijnt

Een zonnepaneel werkt ook bij diffuus licht. Diffuus licht is zonlicht dat de aarde niet direct bereikt. Dit kan omdat het bijvoorbeeld bewolkt is. Diffuus licht wordt geabsorbeerd en weerspiegeld door de atmosfeer. De elektriciteitsopbrengst is het hoogst bij helder weer.

Modules op het zuiden gericht

Het is verstandig om de modules naar het zuiden te richten. Het rendement is ongeveer 10% lager als het systeem naar het oosten of westen gericht is in vergelijking met installatie onder ideale omstandigheden. Maar nog steeds is het rendement dusdanig goed, dat het verstandig is om pv panelen aan te schaffen.

Hellingshoek van 45º in plaats van 36º

Het rendement van de modules bij installatie in zuidelijke richt wordt met enkele procenten verminderd als de hellingshoek tussen de 30º en 50º ligt.

Waarom Zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen een groot deel van uw stroomverbruik opvangen. Ook is het mogelijk om
geheel in uw eigen behoefte te voorzien. U krijgt dan geen nota meer van elektra van uw energieleverancier! Het rendement van zonnepanelen kan al snel oplopen naar 8%. In hele gunstige gevallen komt u boven de 10% uit!

Accu?

Helaas zijn er op dit moment geen systemen om stroom op te slaan. Dat is veel gevallen ook geen probleem aangezien een installateur prima uit kan rekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft om geheel of gedeeltelijk in uw eigen behoefte te voorzien.

Aantal zonnepanelen om al het stroom in huis te dekken

Met de huidige technieken levert een paneel ongeveer 250 Wp. Het gemiddelde verbruik van een gezin bestaande uit 4 personen is  ongeveer 4000 KW. In het gunstigste geval levert een zonnepaneel netto 225 WP levert. Dan heeft u 4000/225 = 18 zonnepanelen nodig om in uw eigen behoefte te voorzien.